theatrika.gr

Ψέματα της κυβέρνησης στον ελληνικό λαό

 

Παραίτηση-καρατόμηση


 Την παραίτησή της υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης η πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Στέλλα Μπαλφούσια, μετά τον εξάψαλμο του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου.
Αιτία η έκθεση του νεοσύστατου γραφείου στην οποία αναφερόταν ότι το χρέος είναι εκτός ελέγχου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος οργισμένος από τα όσα ανέφερε η έκθεση είχε εξαπολύσει μύδρους κατά των μελών του Γραφείου τους οποίους με κομψό τρόπο χαρακτήρισε άσχετους.
"Ολοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών".
"Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων. 'Οπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού".
Ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε και δήλωση του προέδρου της Βουλής, ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού.
Μετά από αυτό το εντυπωσιακό "άδειασμα" η κα Μπαλφούσια υπέβαλε την παραίτησή της η οποία είναι αμετάκλητη.

 

---------------------------------------------------------

 

Έλλειμμα "μαϊμού" για να επιβληθούν τα μέτρα
Σε καταγγελίες σοκ προχώρησε η Ζωή Γεωργαντά που παραιτήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. "Μαγειρεμένα" τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 που έσπρωξαν την Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης.

Πώς "φούσκωσαν" τα νούμερα!

Σε βαρύτατες καταγγελίες αναφορικά με το έλλειμμα του 2009 που "έσπρωξε" την Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης προχώρησε η Ζωή Γεωργαντά, απερχόμενο μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περιέγραψε ένα τρίγωνο ανάμεσα στον Walter Rademacher, γενικό διευθυντή της Eurostat, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, προκειμένου το έλλειμμα του 2009 να εμφανιστεί στο 15,5% -μεγαλύτερο και από αυτό τις Ιρλανδίας - για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα.
"Έχουμε μία νέα κατοχή από τους Γερμανούς. Θεωρούσα τον κ. Παπακωνσταντίνου αδιάφθορο και έντιμο αλλά γονάτισε στις απαιτήσεις των Γερμανών. Δυστυχώς και ο κ. Βενιζέλος δείχνει να υποκύπτει", σημείωσε.
Το 2009 ταξινομήθηκαν στη "γενική κυβέρνηση" μία σειρά από ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και αυτές που εφαρμόζεται τώρα η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς, όμως, να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες, προκειμένου να μπει μία επιχείρηση στη "γενική κυβέρνηση", όπως κατήγγειλε.
Έτσι, το έλλειμμα από το 12% πήγε στο 15,4%. Η Ζωή Γεωργαντά απέδωσε αυτή την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, αφού, όπως ανέφερε, "μάς είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους".
Στόχος, σύμφωνα με τη Ζωή Γεωργαντά, ήταν να καταστεί η Ελλάδα ο "αδύναμος κρίκος" και να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα, ενώ επεσήμανε πως αυτή η επιλογή είχε ως στόχο και να εμφανιστεί η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση χειρότερη απ' ότι ήταν, προκειμένου να καλυφθούν λάθη του παρελθόντος.
Η καθηγήτρια τόνισε πως από τον περασμένο Απρίλιο είχε ενημερώσει με εκθέσεις τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ωστόσο, ουδέποτε έλαβε απαντήσεις.
Τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ "φλερτάρουν" με την καρατόμηση και την Τρίτη παρουσιάζονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσουν για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και για τις καταγγελίες σχετικά με την τεχνητή αύξηση του ελλείμματος το 2009.

 

17/9/2001